Haber : Belgeler Işığında Türk-Ermeni İlişkileri Konferansı
24 Şubat 2017 Cuma

Belgeler Işığında Türk-Ermeni İlişkileri Konferansı

Bayburt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi tarafından 10 Kasım 2016 tarihinde düzenlenen konferansta Atatürk Üniversitesi Ermeni Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu, Türk-Ermeni ilişkileri hakkında bilgiler verdi. Konferansa Bayburt Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Çiğdem, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu konuşmasında Birinci Dünya Savaşı'nda Kafkas Cephesi'nde günümüzde Ermeni lobisinin iddia ettiği sözde Ermeni soykırımının yapılmadığını, tam aksine Türklerin soykırıma uğradığını belgeler ışığında ortaya koydu. Bu konuda Türklere ait birçok toplu mezara ulaşıldığını ifade etti ve Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da Müslüman-Türk soykırımı yapıldığını belgelerle ortaya koydu. Tehcir Olayı ile ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Kürkçüoğlu, Ermeni lobisinin ve Avrupa devletlerinin bu tehcirde bir buçuk milyon Ermeninin katledildiği iddiasının gerçek dışı olduğunu ve tehcire, Türklere yapılan katliam ve zulüm olaylarına karışan 500 bin Ermeninin tabi tutulduğunu, bunların da güvenli bölgelere devletin imkansızlıklarına rağmen güvenli bir şekilde nakledildiğini, ayrıca gittikleri yerlerde de ihtiyaçlarının karşılandığını belirtti. Günümüzde Ermeni lobisinin Avrupa devletleri destekli olarak yaptıkları propaganda çalışmaları ile ilgili de bilgi veren Prof. Dr. Kürkçüoğlu, gerçekleri ortaya çıkaran birçok yayın yapıldığını, ancak Avrupa devletlerince bu yayınların görmezlikten gelindiğini, Türkiye'de yapılan bilimsel çalışmaların dikkate alınmadığını, hatta Ermenilere sözde soykırım yapıldığının iddia edilmesine rağmen birçok Ermeni yazarın böyle bir şey olmadığını ifade ettiğini söyledi. Kendilerinin de Ermeni Araştırmaları Merkezi olarak yaptıkları bilimsel çalışmalarla bu iddiaların asılsız olduğunu ortaya koyduklarını anlattı.

Program, Bayburt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman ÇİĞDEM'in teşekkürleriyle sona erdi.